söndag 9 juni 2013

Symptomatiskt att en sparekonom står och pratar om att vi måste spara skatteåterbäringen, inte konsumera den. Tycker dock att folk ska få göra som de vill med sina egna pengar - pengar som de faktiskt har, de är inte lånade eller så. Verkar som om många räknar med sin skatteåterbäring och att den ska gå till konsumtion av något utöver det vanliga, allt från kläder till resor och nya gräsklippare. Ett sätt att spara, så att säga. Men som sagt, Storebror (eller sparekonomerna) ser dig...

Bröllopet igår var ju helt fantastiskt. Och Chris som verkat så surig och tvär, äntligen fick han vara lite glad och rörd. Hans surhet kan ju ha berott på de svenska mediernas rapportering kring Madeleines göranden och låtanden, den har ju inte varit helt positiv. Man vill ju att ens älskade ska må bra och att alla ska se samma sak i denna person som man själv gör. Igår visade väl alla som stod och vinkade längs kortegevägen hur glada de var över detta bröllop och Chris svarade tillbaka med att le med hela ansiktet och vinka med hela kroppen. Härligt!

Jag tycker faktiskt att man ska vara försiktig med hur man handskas med statistik. Som nu med arbetslöshetssiffrorna för ungdomar. Det visar sig att studerande räknas in i samma kategori som arbetslösa i den gruppen. Tar man bort de studerande blir siffrorna betydligt lägre för arbetslösheten. Nu kan man se de här siffrorna från två håll, när man jämför med de nordiska länderna. De länder som är med i EU räknar antagligen också in sina studerande bland arbetslösa, och då innebär detta att Sveriges ungomsarbetslöshet antagligen ligger högre i alla fall, dock inte så mycket som bl a socialdemokraterna hävdat. Eller så kan man se det som så att den svenska utbildningsnivån ligger betydligt högre än för övriga nordiska länder som är medlemmar i EU. Är glaset halvtomt eller halvfullt? Sedan ska det väl finnas jobb även till dem som väljer(?) att inte gå någon utbildning också, men det är en mycket svårare fråga att diskutera, verkar det som. I alla fall i storstadsområdena.

Till sist, man ska tydligen inte bli sjuk i sommar, för det finns ingen som kan ta hand om en om man behöver sjukhusvård. När man ser intervjuer med sjuksköterskor, som det i första hand kommer att bli brist på, hävdar de att de behöver sin semester för att inte bli utslitna i förtid. Nog för att sjuksköterskorna är värda högre löner (och tydligen finns pengarna, eftersom landstingen kan betala ut bonusar), men borde man inte satsa på insatser som minskar sjuksköterskornas arbetsbelastning (mha teknik, schemaläggning och antal anställda) också? Utslitna blir de väl även med bonusar, eller? Gör något vettigt med pengarna, som underlättar för sjuksköterskorna så att de inte blir utslitna i förtid. Tänk till lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar